İçindekiler
Bitkisel Süt Nedir?
Bitkisel sütler içeriğinde hayvansal herhangi bir madde barındırmayan ve tamamen bitkisel olan ürünlere verilen isimdir. Lezzetlerine göre birçok farklı çeşidi bulunur ve en çok kullanılan bitkisel süt çeşitleri; badem sütü, soya sütü, yulaf sütüdür. Tek başlarına içilebilir sütlerdir, ayrıca gıdaların içerisine katılarak da tüketilebilir. İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller çeşitlerine göre değişkenlik gösterir. Bitkilerin ıslatılıp öğütülmesi sonucunda süzülerek oluşturulan bitkisel sütleri, çeşitli bitkilerden farklı yollarla elde edebiliriz.
Bitkisel Sütler Neden Tercih Edilmeli?
Bitkisel sütler içerisinde bulunan vitaminlerden dolayı günümüzde de sıklıkla tercih edilir. Laktoz içermezler ve yağ oranları oldukça düşüktür. Bu yüzden hayvansal sütlere oranla çok daha faydalıdır. Kolay hazmedilir bir yapıya sahiptir. Bu yüzden hayvansal sütlerin yarattığı hazımsızlık, şişlik ve gaz gibi sorunları bitkisel süt tüketiminde görmemiz mümkün değildir. Özellikle laktoz alerjisi yaşayan ve laktoz intoleransı olan, mide ve bağırsak problemi yaşayan bireyler ve vegan yaşam tarzı olan bireyler tarafından bitkisel sütler günümüzde de sıklıkla tercih edilmektedir.
Bitkisel Süt Çeşitleri
Soya Sütü
- Soya sütünün 1 bardağında yaklaşık olarak 8-10 gr protein bulunmaktadır.
- A,D,E ve riboflavinlerden zengindir.
- Fitoöstrojenden zengindir. Bu yüzden östrojen hormonu yüksek bireyler dikkat etmelidir.
- Fitoöstrojenden zengin olması nedeniyle menapoz dönemindeki kadınlarda ateş basması, ani terleme gibi semptomları hafifletebilir.
- Hücre yenilenmesini destekler.
- İçeriğinde bulunan yüksek orandaki magnezyum uyku kalitesini düzenleyip, kronik yorgunluğu giderir.
- Metabolik olayların düzenlenmesine katkıda bulunur.
- Hızlı bozulma özelliğine sahip olduğu için 1-2 gün içinde tüketilmesi gerekir.
Yulaf Sütü
- Yulaf sütünün 1 bardağında yaklaşık 4 gr protein ve 2 gr lif bulunmaktadır. Bu diğer bitkisel sütlere göre oldukça fazladır.
- Yüksek lif içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştırır.
- Cilt hücrelerini yeniler.
- Bağırsak parazitlerini temizler.
- Kolesterolü ve kan değerlerini dengeler.
- Kemik sağlığını korur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Laktoz içermediği gibi vegan bireyler kolaylıkla kullanabilir.
- Diyetlerde alternatif olarak da kullanılabilir.
Badem Sütü
- Dövülmüş badem ile elde edilir.
- Hayvansal sütlerden farkı kolesterol, doymuş yağ ve laktoz içermemesidir.
- Vegan bireyler haricinde süt alerjisi ya da laktoz intoleransı olan bireylerin çok sık tercih ettiği üründür.
- Kas gelişimine yardımcı olur.
- Kalorisi inek sütüne göre çok düşüktür, diyetlerde tercih edilir.
- Göz sağlığına katkıda bulunur.
- Cilt sağlığı için önemlidir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Bir su bardağı inek sütü yaklaşık 146 kaloriyken; 1 bardak badem sütü sadece 48 kaloridir. Neredeyse 3 bardak badem sütü 1 bardak inek sütüne eş değerdir.