Ülseratif Kolit Nedir?

Ülseratif kolit, kalın bağırsakların iç yüzeyini kaplayan bölümlerin, çevresel faktörlerin etkisiyle iltihaplanması sonucu oluşan bir bağırsak hastalığıdır.  Cerrahi bir müdahale gerektirdiğinde, bu müdahale yapıldığında tam iyileşme sağlamaktadır.

Ülseratif Kolit Neden Oluşur?

Henüz nedeni bilinmemekle birlikte bu hastalık bulaşıcı değildir. Muhtemel sebepleri bağışıklık sistemindeki bir bozukluk ya da bakteriyal enfeksiyonlardan kaynaklı olabilir.

Ülseratif Kolit Risk Faktörleri

Erkeklerde ve kadınlarda etkilenme oranı aynıdır ve tüm yaşlarda ortaya çıkabilir fakat sıklıkla 15 – 40 yaş aralığında rastlanabilir. Bilimsel olarak elde edilen olgulara göre %5 oranında 60 yaş ve üzerinde görüldüğü ortaya çıkmıştır.

Ülseratif Kolit Belirtileri Nedir?

  • Ateş
  • Karın krampları
  • İshal
  • Makatta dışkılama sonrası kanama
  • İştahsızlık
  • Kilo kaybı
  • Halsizlik 

Ülseratif Kolit Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Ülseratif kolit için herhangi bir besin veya katkı maddesinin kolite neden olabileceğine ya da iyileştirebileceğine yönelik çok az sonuçlar vardır. Genel anlamıyla en önemli şey, kilonuzu ve gücünüzü koruyup halsiz düşmemek için besleyici ve dengeli bir diyeti beslenme uzmanınızla planlayabilirsiniz. 

Ülseratif Kolit diyetindeyseniz, yanmalarınız başladığında; yumuşak besinler, çiğ sebzelerden veya baharatsız besinler sizi rahatsızlıktan kurtaracaktır. Bu nedenle, yanmalar sırasında yediğiniz lif miktarını azaltmak ve düşük lifli bir diyete geçmek faydalı olabilir. Yeniden tetiklenmemesi içinse sağlıklı ve düzenli bir diyet yapmak önemlidir.

Ülseratif Kolit Diyetinde (Serbest) Tüketilebilecekler 

  • İçecekler: Ihlamur, ayran, yoğurt, adaçayı, açık çay
  • Et, balık ve kümes hayvanları: Haşlanmış, ızgara veya fırında pişirilmiş dana, tavuk, hindi, balık eti
  • Yumurta ve peynir: Haşlanmış yumurta, beyaz peynir, kaşar peyniri, dil peyniri, gravyer peyniri
  • Tahıllar: Beyaz ekmek, kraker, peksimet, sade bisküvi, sade şekerli kuru pasta ve kek, fırında pişirilmiş yufka böreği, kuskus, makarna, pirinç, erişte, şehriye, irmik
  • Çorbalar: Un, şehriye, pirinç, yayla çorbaları
  • Sebze ve sebze suları: İYİ PİŞMİŞ havuç, taze fasulye, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, bamya, patates
  • Tatlılar: Şeker, süzme bal, tanesiz reçel, sade lokum, sade akide şekeri, jöleli tatlılar, tanesiz komposto
  • Çeşni vericiler: Un, süt, tuz ve yağdan yapılmış yiyecekler (sos olarak)
  • Yağlar: Günde 2 tatlı kaşığı
  • Meyve ve meyve suları: Muz, kabuğu soyulmuş elma, şeftali

Ülseratif Kolit Diyetinde (Yasak) Tüketilmemesi Gerekenler

  • İçecekler: Süt, kahve, koyu çay, neskafe, sütlü kahve, limonata, boza, karbonatlı kolalı içecekler, kakao, alkollü içecekler
  • Et, balık ve kümes hayvanları: Yağda kızartılmış etler, sucuk, pastırma, sosis, salam, kavurma etler, salamura balık
  • Yumurta ve peynir: Yağda kızarmış yumurta, diğer peynir çeşitleri
  • Tahıllar: Kepekli undan yapılmış ekmek, çeşnilendirilmiş kraker ve bisküviler, tam taneli tahıllar (bulgur, buğday, mercimek, nohut, börülce, kuru fasulye, kuru bakla, barbunya, nohut, mısır)
  • Çorbalar: Diğer çorbalar
  • Sebze ve sebze suları: Diğer bütün sebzeler, çiğ sebzeler, yağda kızartılmış sebzeler, patates kızartması vb.
  • Tatlılar: Diğer tatlılar
  • Çeşni vericiler: Baharatlar, zeytin, hardal, sirke, turşular, kuru yemişler, ketçap, hindistan cevizi, salça, çemen, sarımsak, pestil, limon tuzu
  • Yağlar: Fazlası yasak
  • Meyve ve meyve suları: Diğer çiğ meyveler, kurutulmuş meyveler

Randevu ve Bilgi

Instagram: avrupasaglikliyasam

Youtube kanalımız için tıklayın!

30

deneme test

1 / 4

denemesoru1

2 / 4

denemesoru2

3 / 4

denemesoru4

4 / 4

denemesoru3

Merhaba %%user_name%%,

Kaygı ve Depresyon testinden aldığınız puan aşağıda yer almaktadır;

%%results_by_cats%%

%%interval_message%%

%%top_keywords_percentage_{A}%%

LinkedIn Facebook Twitter VKontakte

Similar Posts